Arbetsmarknadsrapport en måndag.

Publicerat: 2010/04/13 i Livet, Vardag

Idag fick vi göra någonting riktigt intressant på jobbkursen. Vi fick jobba individuellt med att söka upp ett yrkesområde och analysera framtidsutsikterna (en s.k. arbetsmarknadsundersökning). Jag valde givetvis journalistik eftersom det är mitt drömyrke sedan dess att jag var omkring tolv år ung och något jag planerar att fullfölja på högskolenivå.

Framtiden ser inte speciellt ljus ut, men hoppet skall man aldrig förlora. Tänker vara lite tråkig och lägga ut min rapport här i brist på annat. Inspirationen flödar men jag kan inte sätta ord på någonting just nu. Tänk er att blodet pumpar dödshårt genom venerna (inspirationen) men blodet har koagulerat och bildat en blodpropp (tankestopp). Knepigt, knepigt and a little bit depressing.

Ni behöver inte läsa, men lite intressant är det faktiskt. Eller nej, nu ljög jag, DET ÄR SJUKT INTRESSANT! Nu skall jag gå och sova så det blir morgon igen, då är det bara på’t igen och jag längtar faktiskt! Dagens underbara känsla: back to school. Jag tror förresten att mina konsulenter på Jobbtorget börjat märka att jag är en riktig jävla plugghäst, att jag faktiskt är otroligt ambitiös när det väl kommer till kritan. Vi hade en tre timmar lång föreläsning idag om arbetsrätt och föreläsaren sa efteråt: ”så du antecknade allvarligt allt jag sa?”. Erkände för honom att det var en störning, en positiv sådan påstod han.

Det kliar i fingrarna, JAG VILL STUDERA!

Godnatt på er vänner!

Arbetsmarknadsundersökning – journalistik

 • Vilka kvalifikationer kräver yrket?

  Kvalifikationerna för journalistyrket varierar. En del journalister har i grund och botten ingen riktig högskoleutbildning utan är sådana naturbegåvningar att de får anställning ändå. Skall man däremot se mot utbildningar krävs en högskoleutbildning omfattande 180hp. Utbildningen på JMK i Göteborg ligger på 120hp, men utöver detta krävs en självständig kurs dessförinnan samt en journalismrelaterad kurs såsom t.ex. en skrivarkurs. Utbildningen sträcker sig sammanlagt över ca. 4-5 år. Har man tänkt sig en tillsvidareanställning och inte frilans rekommenderas en högskoleutbildning.

 • Fakta om löner och anställningsvillkor

  – Medellönen totalt är 25.849kr/månad, medelåldern är då 34 och arbetslivserfarenheten inom yrket 7,4 år.
  – Medellönen för kvinnor är 25.051kr/månad, medelåldern är då 33 och arbetslivserfarenheten 6,8 år.
  – Medellönen för män är 27193kr/månad, medelåldern är då 35 år och arbetslivserfarenheten 8,3 år.

  De flesta journalister är medlemmar i Journalistförbundet och står anställd enligt ett kollektivavtal, såväl frilansare som tillsvidareanställda.

 • Hur många lediga jobb finns just nu?

  Allt som allt går det att finna ca. 30 lediga journalistjobb på internet. Tror att många jobb inom detta yrke är kontaktrelaterade.

 • Hur ser framtida personalbehovet ut inom yrket, enligt framtidsprognoser från olika källor?

  Framtidsprognosen för journalistyrket ser just nu inte speciellt ljus ut. Mediebranschens nyrekrytering är för närvarande mindre än 500 journalister per år, samtidigt utexamineras dubbelt så många från journalisthögskolan varje år. År 2007 var journalistyrket ett av de yrken som gav minst antal jobb.

 • Skiljer sig framtidsprognoserna åt? Gör t.ex. SCB, Arbetsförmedlingen och de berörda branschorganisationerna olika bedömningar?

  Åsikterna går knappast skilda vägar, de flesta prognoser är desamma och menar på att det inte ser bra ut för de som just nu utbildar sig till journalister. Enligt Arbetsförmedlingen fanns det år 2006 och 2007 fler jobb än vanligt inom yrket, men de gav knappast någon större andel utbildade en anställning. Journalistyrket var och är fortfarande drabbat av ett enormt överskott och studenterna får slåss om jobben. År 2008 gjorde AMS en undersökning som tyder på att denna trend kommer fortsätta. De säger också i sin bedömning att det kommer ställas högre krav på utbildade journalister. De skall t.ex. inte endast kunna skriva en artikel utan även vara användbar inom ljud-, medie- och filmproduktion. Ett bredare kunskapsområde kommer alltså krävas i framtiden.

  SCB och AMS står på samma sida i frågan.

 • Vilken könsfördelning finns inom det aktuella området?

  År 2007 fanns ca. 9600 journalister varav 63% var kvinnor och 37% män. Detta enligt en undersökning utförd av SCB. Nyexaminerade 2007/2008 var kvinnorna 71% och männen 29%. Alltså skulle journalistyrket kunna anses kvinnodominerande, fastän de har sämre lön än männen som i de flesta yrken.

 • Vilken är åldersstrukturen och hur kommer yrkesområdet att påverkas av den kommande generationsväxlingen?

  Enligt SACO kommer behovet efter nyrekrytering öka inom journalismen i samband med den kommande generationsväxlingen, men inte alls i samma utsträckning som många andra jobb som också de influeras av generationsväxlingar. Även om alla journalister i pensionsåldern beslutade sig för att gå i pension skulle de utbildade behöva slåss om jobben i och med att antalet nyexaminerade varje år är så stort. Bör tilläggas enligt SACO att mediebranschen hela tiden utvecklas i nya grenar. Speciellt stor utveckling kan vi just nu se på internet där medieproduktionen expanderar, växer sig starkare och erbjuder fler jobbmöjligheter.

Annonser
kommentarer
 1. popgownia skriver:

  Bra Elfrida! Det var intressant att läsa. Puss!

  • popgownia skriver:

   Mamma, nu är du inloggad på min WordPress via din dator igen. Du får logga ut den innan du ska kommentera, haha, alla kommer ju tro att jag är schizo. 😉

   Men visst var det. Puss mamma.

 2. Gudrun skriver:

  Hej igen!
  Det var jag som skrev kommentaren. Puss igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s